Złota wiza- rezydentura dla inwestorów spoza Unii Europejskiej

earth-1794208_640
W 2013 roku Hiszpania wprowadziła ustawę która oferuje pozwolenia na pobyt dla obywateli spoza UE. Warunkiem jej uzyskania jest inwestycja w tutejsze nieruchomości kwoty € 500,000 lub powyżej. Taki sposób uzyskania wizy został powszechnie nazwany jako „Złota Visa”
W lipcu 2015 r. hiszpański parlament wprowadził szereg poprawek do systemu, w celu usprawnienia procesu biurokratycznego. Obecnie prawo to umożliwia obywatelom spoza UE uzyskanie pozwolenia na pobyt i w późniejszym etapie, jeśli zostaną spełnione odpowiednie warunki, do długotrwałego zamieszkania w Hiszpanii.
Celem ustawy jest przyciągnięcie przedsiębiorców do Hiszpanii. Stymulowanie inwestycji zagranicznych w nieruchomości pośrednio będzie wpływało to na zmniejszenie długu publicznego i tworzenia nowych miejsc pracy.
Co oferuje wiza:
  • Taka rezydentura to zdolność do swobodnego podróżowania w strefie Schengen ( 90 dni na każde 180). Przy obecnych cenach tworzy to znakomite możliwości inwestycyjne dla przedsiębiorców spoza Uni
  • Inwestor nie musi kupować jednej nieruchomości za € 500,000. Może kupić kilka tańszych, tak aby całkowita kwota przekroczyła ten limit.
  • Bardzo istotnym jest również przepis który mówi, że rezydentura obecnie obejmuje również prawo do pracy w Hiszpanii
  • Wiza jest dla wszystkich członków rodziny. Dzieci poniżej 18 roku życia, dzieci w wieku 18 lat lub powyżej, którzy są na utrzymaniu finansowym wnioskodawcy.
  • Ostatnie poprawki w przepisie wniosły również dodatek do programu, który umożliwia zdobycie takiej wizy niezamężnym parom wspólnie mieszkającym. Warunkiem tego jest rejestracja w hiszpańskim urzędzie stanu cywilnego.  Przepis ten odnosi się również do par tej samej płci.
  • W ramach poprzedniej ustawy, inwestujący w nieruchomości były prawnie zobowiązane do wykonane zakupu indywidualnie. Obecnie inwestorzy będą mogli nabyć swoje właściwości w Hiszpanii bezpośrednio lub pośrednio przez zarejestrowaną firmę- spółkę, o ile posiadają większość udziałów takiej firmy i adres Spółki nie znajduje się w raju podatkowym. Jest to bardzo fajne udogodnienie dla osób które profesjonalnie zajmują się inwestowaniem w nieruchomości.
Proces:
Został on znacznie uproszczony

visa

Uzyskanie takie wizy nie jest trudne i odmawiane są głownie tylko tym osobą, których kryminalny rekord jest niejasny.

Inwestorzy muszą nabyć nieruchomość za co najmniej € 500,000 z ich środków własnych, które nie mogą pochodzić niepewnych źródeł. Powyżej tego progu, nie ma ograniczeń co do finansowania dłużnego, na przykład z kredytu hipotecznego w Hiszpanii.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *